Ομιλία του Ν. Τσουπέη υ. δημάρχου Κατερίνης της "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ"

posted by: arxontia

Έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά και ήδη άρχισαν οι δημοτικοί συνδυασμοί να παρουσιάζονται ως σωτήρες του τόπου, επιχειρώντας μάλιστα, με το μανδύα του ανεξάρτητου, του ακομμάτιστου, να αποσυνδέσουν την πολιτική από την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση.
Να μας πείσουν ότι η τοπική διοίκηση είναι μόνο θέμα προσώπων. Κουβέντα για την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και από τους δήμους και τις περιφέρειες σαν συνεχεία του κράτους.
Κουβέντα για την συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση,  για τις υποστελεχομένες και υποβαθμισμένες Υπηρεσίες, για τις κάθε μορφής ελαστικές σχέσεις εργασία στους δήμους, για την έλλειψη υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, για την μελλοντική αύξηση των δημοτικών τελών λόγω της ανταποδοτικότητας.


Γιατί πως αλλιώς θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης τα ίδια έσοδα των δήμων μέχρι το 2022 να υπερκεράσουν την κρατική χρηματοδότηση;
Το χειρότερο, όμως , είναι ότι προσπαθούν να την ξεπλύνουν αυτή τη πολιτική στα μάτια του λαού, να τον πείσουν για την αναγκαιότητα της, να εναρμονιστεί με αυτήν.
Να εναρμονιστεί με τη μη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς δικαιώματα, με μισθούς που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, με συνταξιούχους στα όρια της φτώχειας, με ανασφάλιστους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με χρεωμένους αγρότες.

Τον εμπαίζουν και κάνουνε το άσπρο μαύρο. Λες και δεν τους γνωρίζει. Λες και επειδή μεταπηδάνε από τη μια παράταξη στην άλλη, αλλάζει κάτι προς όφελος μας. Λες και δεν ξέρουμε ότι όλοι μαζί, παρά τις επιμέρους διαφορές τους ως προς τη διαχείριση, υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στο δήμο μας. Εξάλλου είναι οδηγία της ΕΕ οι δήμοι να εναρμονίζονται με την πολιτική που διασφαλίζει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών στα πλαίσια πάντα της ανταγωνιστικότητας και των αντιθέσεων που γεννάει ο καπιταλισμός.

Το πως αυτή η πολιτική αντανακλάται στη  ζωή των δημοτών της πόλης μας  μπορεί να γίνει  εύκολα αντιληπτό.

Στην παιδεία, με τα προβλήματα που παρουσιάζουν σε πολλές κτηριακές  σχολικές εγκαταστάσεις, όπως το Μουσικό γυμνάσιο που στεγάζεται σε κοντέινερ στα 2019, με ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποχρεώνοντας τους γονείς να τον προμηθεύονται με δικά τους έξοδα.
Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει και την παιδεία σε εμπόρευμα έτσι θα της συμπεριφέρεται. Άλλωστε την γνώση δεν την θέλει, γιατί την φοβάται και γι αυτό προσπαθεί να την κάνει ευκαιριακή, στιγμιαία, τόση όση απαιτεί η αγορά εργασίας και όχι σφαιρική, ολόπλευρη και κυρίως δωρεάν.
Με την υποστελεχωση των υπηρεσιών πρόνοιας, όπως η «βοήθεια στο σπίτι», που εμείς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα  του κράτους και όχι των δήμων, με την μη έγκριση όλων των αιτήσεων για δωρεάν προσχολική αγωγή στους παιδικούς σταθμούς, με τη μη μεταφορά των παιδιών ΑΜΕΑ με δημοτική φροντίδα αλλά από ιδιωτικούς φορείς όπως τον ΟΠΑΠ ή το ίδρυμα Νιάρχου.
Αυτή η πολιτική είναι υπεύθυνη και για την πλημμύρα του Πέλεκα. Η αθρόα χρήση αμμοχάλικου από την ανάδοχο εταιρεία, για την κατασκευή της περιφερικής οδού, χωρίς την απαραίτητη περιβαλλοντική μελέτη και τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας οδήγησαν στο να κινδυνεύσουν, ευτυχώς, μόνο περιουσίες λαϊκών οικογενειών, να υποστούν ζημιές αγροτικές εκτάσεις και επαγγελματικά κτίρια.
Το περίεργο είναι ότι μετά τον περσινό κακό μέχρι και σήμερα δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, με ευθύνη της περιφέρειας και του δήμου, αφήνοντας αυτές τις οικογένειες και φέτος στην ανασφάλεια, να εύχονται να μην ξαναεχουμε τόσο έντονες βροχοπτώσεις.
  Η ουσία δεν κρύβεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν, γιατί με τη σημερινή ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης τέτοια θέματα μπορούν να λυθούν, αλλά στο ότι έργα αντιπλημμυρικά, πυρασφάλειας , αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν έχουν ανταποδοτικά οφέλη, δηλαδή κέρδος για λίγους.
Στα πλαίσια της ιδίας πολιτικής κυριαρχούν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι 
ιδιωτικές επενδύσεις. Μας λένε, όπως πρόσφατα το έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κατερίνης, ότι δεν υπάρχουν ισχυρά κράτη χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Ποιο είναι ισχυρό κράτος όμως φίλες και φίλοι, σ/φοι και σ/σσες?
Αυτό που ο κάθε μεγαλοξενοδόχος, όπως ο Λάμπρου στην Παραλία, με συμφωνη γνώμη του δημου και του δημοσιου, πήρε την αμμουδιά για να χτίσει πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα; Έτσι παίρνει αξία λένε η περιοχή. 
Έτσι αυξάνεται ο τουρισμός και δημιουργούνται θέσεις εργασίας.
Εδώ είναι που μπαίνει και το ερώτημα ανάπτυξη από ποιον και για ποιον; Δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας στον τουρισμο, χωρίς όμως Κλαδικές Συμβάσεις, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς ρεπό, με τους εργαζόμενους να εξουθενώνονται από την εντατικοποίηση.  Ναι αυξήθηκε ο τουρισμός, και εκτοξεύτηκαν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματιών της περιοχής, αλλά κανένας εργάτης, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης δεν μπορεί να απολαύσει τις 
πολυτελείς παροχές που προσφέρουν τα μεγάλα ξενοδοχεία.
Αυτά είναι τα σχέδιά τους.Διασφάλιση των κερδών τους μέσω της κατακρεούργησης των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσα από επενδύσεις που θα τους κάνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικούς.
Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και οι ανεμογεννήτριες στη Μηλιά.
Είναι γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι ουραγοί τους, διαχρονικά 
υλοποιώντας και στηρίζοντας την αντι-αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού κατέστρεψαν τον καπνό και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής της ντόπιας οικονομίας της Μηλιάς και της ευρύτερης περιοχής, με τη συναίνεση της διοίκησης του Δήμου Κατερίνης έστησαν τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια στο όνομα της «ανάπτυξης».Η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνδέονται άμεσα με την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Γι’ αυτό και το αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, οι συνεχείς ανατιμήσεις του 
ρεύματος, η πανάκριβη τιμή που λαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες για το ρεύμα. Είναι η «προίκα» που χρυσοπληρώνουμε ώστε ντόπιοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να μπουν με διασφαλισμένα κέρδη στην αγορά.
Η συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση για τη Μηλιά δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων του Δ Δ Πέτρας και του Δήμου μας, ούτε ασφαλώς στοχεύει στην ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον. Αν κάτι διασφαλίζει με σιγουριά, είναι το κέρδος του μεγαλοεπενδυτή.

Τι στάση κράτησε σαν δημοτική αντιπολίτευση  ο συνδυασμός που στήριξε ο Σύριζα γι όλα αυτά; Μας το δείχνει ξεκάθαρα η ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο της πρότασης της διοίκησης για μείωση 15% στα τέλη ύδρευσης των επιχειρήσεων του Αμβοσιάδη και της Μαξι με μόνο τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να την καταψηφίζει ως γνησία λαϊκή αντιπολίτευση.Να γιατί πρέπει να  στηρίξουμε τη «Λαϊκή Συσπείρωση».Για να γίνει ο δήμος Κατερίνης άλλη μια εστία αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και στήριγμα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής τους, να σταθούμε δίπλα στα προβλήματα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών.
Για να έχει η πόλη δήμαρχο και διοίκηση που να αποτελείται από 
αγωνιστές.Όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε δίπλα σε όλους τους αγώνες για καλύτερη ζωή, που τη δικαιούμαστε και την αξίζουμε. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα στέλνοντας αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους αγρότες που τους κατηγόρησαν για παρακώλυση κυκλοφορίας ποινικοποιώντας τους δίκαιους αγώνες τους.
Επειδή δεν θέλουμε δήμο μάνατζερ επιχειρηματιών αλλά δήμο που να βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού.
Με προτεραιότητα την πάλη για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της πόλης μας, για να μπορούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς και σύγχρονες συνθήκες μάθησης και εργασίας, για την μη επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς στις λαϊκές οικογένειες, για τη μείωση των Δημοτικών τελών με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε μακροχρόνια άνεργους, πολύτεκνους,  μονογονεικές οικογένειες, AMEA, αλλά με ταυτόχρονη αύξηση των τελών σε πολυκαταστήματα, τράπεζες, ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ κλπ.
Επειδή θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους δημότες, τους εργαζόμενους και όλους τους πολίτες, μέσα από συγκεντρώσεις σε γειτονιές, συλλόγους, σωματεία, ανοιχτές απολογιστικές ετήσιες δημοτικές συνελεύσεις ενημέρωσης των δημοτών, κάνοντας πράξη τη γνήσια λαϊκή συμμετοχική 
διαδικασία.
Επειδή δεν θα κάνουμε κατασχέσεις στη φτωχολογιά.Με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε την εγκύκλιο που περιλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς  
για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών  από το σύνολο των κρατικών φορέων. Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Την ίδια ώρα που τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν, τα τεράστια χρέη τους να θεωρούνται πλέον ξεγραμμένα.
Επειδή η δύναμη μας θα είναι οι εργαζόμενοι του δήμου, που ενώ  ο κύριο όγκο τους αποτελείται από οκταμηνιτες δίνουν την καθημερινή μάχη της αποκομιδής των σκουπιδιών, της καθαριότητας της πόλης, της συντήρησης των τεχνικών έργων με ελλιπή μέσα και με τον κίνδυνο ατυχήματος.
Τα τελευταία χρόνια έχασαν τη ζωή του  50 υπάλληλοι στους ΟΤΑ , μόνο τυχαία περιστατικά δεν αυτά, όπως ισχυρίζονται .
Οφείλονται στην μη τήρηση  όλων των κανόνων ασφαλείας, στην 
εντατικοποίηση της δουλειάς, στην μη γνώση του αντικειμένου και των κινδύνων αφού συνεχώς ανακυκλώνονται λόγω των ελαστικών σχέσεων εργασίας που επιβάλλονται από την κυβερνητική πολιτική.
Επειδή για μας όμορφη πόλη είναι η πόλη χωρίς φτώχεια, ανεργία , άτομα εξαρτημένα από ουσίες
Επειδή η καθαρότητα και η συνεπεία του ΚΚΕ είναι η εγγύηση ότι θα 
παλέψουμε τα λόγια να γίνουν πράξεις, όπως άλλωστε έκαναν και θα κάνουν όλοι οι κομμουνιστές δήμαρχοι, με γνώμονα πάντα το λαϊκό συμφέρον
Χωρίς, όμως, να  δημιουργούμε αυταπάτες. Όσο παραμένει αυτή η πολιτική, τα όρια της διαχείρισης είναι περιορισμένα και δεν θα πρέπει να αναμένουμε παθητικά. Θα πρέπει διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούται ο λαός της πόλης μας και να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν και νίκες.
Τέλος θα ήθελα να κλείσω με μια παράγραφο από τη περίφημη  διακήρυξη "ΤΙ 
είναι και τι θέλει το ΕΑΜ" του Δημήτρη Γληνού που θυμήθηκε η Αγλαΐα Κυρίτση , πρώην βουλευτής το ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωση της για συμπόρευση με το ΚΚΕ, πως "ο μόνος τρόπος για να ζήσει και να πεθάνει κανείς σαν άνθρωπος είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό. Τη λευτεριά. Κι η λευτεριά δεν χαρίζεται, παρά καταχτιέται με τον αγώνα. Λευτεριά χαρισμένη είναι μια καμουφλαρισμένη σκλαβιά. Δεν υπάρχει πια δικαιολογία και πρόφαση για κανέναν Έλληνα να μείνει αργός, να σταυρώνει τα χέρια του να περιμένει μοιρολατρικά την εξέλιξη, να σκύβει το κεφάλι του 
μπροστά στην τυραννία και την προδοσία, να περιμένει από αλλού τη σωτηρία. O καλύτερος φίλος σου η ενεργητική συμμετοχή στον αγώνα".Καλούμε τις λαϊκές, εργατικές δυνάμεις να αξιοποιήσουν την γνώση από την εμπειρία , των προηγούμενων ετών, να στηρίξουν την «Λαϊκή Συσπείρωση» παντού, γιατί εμείς πιστεύουμε στη δύναμη τους, εκεί που οι άλλοι την φοβούνται.
Να σηκώσουν ανάστημα και να αναδείξουν την «Λαϊκή Συσπείρωση» πρώτη στις δημοτικές εκλογές.Να γίνει ο δήμος της Κατερίνης  ο νέος δήμος Πάτρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου , Καισαριανής και Ικαρίας.

ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ
ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Εξόρμηση στα διόδια του Αιγινίου με το κάλεσμα του ΚΚΕ για τις εκλογές στις 7 Ιούλη. Σε θετικό κλίμα έγινε την Παρασκευή 14 Ιούνη η εξόρμηση που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ...

Να μην εγκλωβιστούν στα ψεύτικα διλήμματα, να αφήσουν πίσω το δρόμο των συνεχών θυσιών για τα κέρδη των λίγων, να μην αρκεστούν στη λογική του «μικρότερου κακού» που πάντα καταλήγει στο «χείριστ...

Το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης Κατερίνης»  έχει ως εξής:ΤΣΟΥΠΕΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΥ,  Υποψήφιος Δήμαρχος Εκλογική Περιφέρεια ΕΛΑΦΙΝΑΣ 1 ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΑΜΠΕΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 2 Κ...

Το Σάββατο 5 Μάη, στην Εξοχή Πιερίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία απο τον υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης Νίκο Τσουπέη καθώς και τον Κώστα Σαρηγιαννίδη, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας. ...

Κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Νίκο Τσουπέη επισκέφθηκε το Λόφο και τη Ράχη στις 10-4-2019 και συζητησε με κατοίκους στους οποίους παρουσίασε τις θέσεις της. Την...

ΓΙΑ την ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ στα ΣΧΟΛΕΙΑ από τους ΔΗΜΟΥΣ Το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες απέστειλε εγκύκλιο με την οποία προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε Πρω...

  ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Παράρτημα Κατερίνης:Την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 12μμ, στην τοποθεσία «Ταχνιστα» στην Κάτω Μηλιά,τιμάμε τους ΕΛΑΣΙΤΕΣ που έπεσαν πριν 76 χρόνια στη μάχη κατά του ναζισμού. ...

Με αφορμή έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών ψηφοφόρων για δημοσκοπικές εταιρίες που είτε αποκρύπτουν, είτε δεν συμπεριλαμβάνουν, είτε δεν καταμετρούν στην έρευνα τους, τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο υποψήφιο Δ...

Την Τρίτη 2/4 η «Λαϊκή Συσπείρωση» πραγματοποίησε περιοδεία στο ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Στην περιοδεία έδωσαν το παρών ο υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, Νίκος Τσουπέης κ...